Luojalla on meille asiaa

Muistelen isäni kertoneen Raahessa aikoinaan vaikuttaneesta lääkäristä. Kun häneltä haettiin todistusta ajokorttia varten, hakijalta kysyttiin kaksi kysymystä: ”Näettekö? Kuuletteko?”

Jos vastaus oli myönteinen, sai korttia puoltavan lausunnon. Sen kummempia tutkimuksia ei tarvittu.

Paavali kirjoittaa roomalaisille, että Jumala on ilmaissut itsensä ihmisille. Näkymätön Luoja on ollut luomisesta asti nähtävissä ja havaittavissa Hänen teoissaan. (Room. 1:19,20) On kuitenkin eri asia, näemmekö me niitä. Luonnon kauneus ja ihmeellisyys kertovat meille viisaasta Luojasta, joka rakastaa kauneutta. Jos katsot luontoa ympärilläsi juuri nyt, näet värien ihmeellisen maailman! Kaunista, eikö totta?

Eräässä laulussa sanotaan ”Kuuletko, kuinka hän kutsuu, äänensä hellänä soi?” Kuulemmeko, kuinka Luoja etsii luotujaan? Jossakin vaiheessa elämäämme jokainen meistä saa kuulla tuon kutsun. Se on hyvin henkilökohtainen, muotoiltu ja mitoitettu yksilöllisesti. Jumala voi vetää meitä puoleensa hiljaisena kaipauksena sisällämme tai voimakkaastii raskaissa elämäntilanteissa. Joku voi kohdata Hänet elämänsä tyhjyyden ja pintapuolisuuden keskellä. Kohtaamisia on monenlaisia. Ratkaisevaa kuitenkin on, vastaammeko myönteisesti kutsuun ja silloin, kun se on vielä voimassa.

Näkeminen ja kuuleminen ei aina riitä, tarvitaan myös ymmärtämistä. Apostolien teot kertoo eräästä hoviherrasta, joka oli lukemassa Jesajan kirjasta: ”Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut… niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijänsä edessä, ei hänkään suutansa avannut.” ( Jes. 53:7) Filippus kysyi mieheltä: ”Ymmärrätkö, mitä luet?” Mies ei ymmärtänyt, kenestä profeetta puhui. Hän sai kuulla Jeesuksesta ja oppia tuntemaan Hänet henkilökohtaisesti. (Apt. 8)

Ymmärrämmekö me, että jokainen meistä on Jumalalle rakas. Eikä ihme, sillä olemme Luojamme ainutlaatuisia luomuksia, mestariteoksia. Daavid oli ymmärtänyt tämän ja runoili: ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten. Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.” (Ps. 139:13,14)

Rukoukseni on, että voisimme kaikki nähdä, kuulla ja ymmärtää. Suosittelen pysähtymistä. Luojalla on meille asiaa!   

                                          Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 8.10.2021/ Merja Tuikkala