Entä jos

Televisiossa oli kesäaikana keskusteluohjelma ”Entä jos?”. Siinä jossiteltiin mm. Entä jos Jyväskylä olisi Suomen pääkaupunki? Entä jos Suomi olisi kuningaskunta? jne. Tällaista taakse- ja eteenpäin elämässä mietiskelyä harrastamme varmasti kaikki. Entä jos asiat olisivatkin menneet toisin? Entä jos kaikki meneekin aivan väärin?

Moni muistaa joulupäivän klassikkoelokuvan ”Ihmeellinen on elämä”. Siinä omasta mielestä elämänsä päähän tullut mies toivoo, ettei hän olisi syntynytkään. Tuntemattomana esiintyvä enkeli näyttää miehelle, millainen hänen läheistensä elämä olisi ollut ilman häntä. Ja huonostihan se olisi mennyt. Elokuva päättyy kuitenkin kaiken jälkeen kiitollisuuteen elämästä ja rakkaista.

Ehkä tällaisen kysymyksen ovat monet meistäkin kysyneet. Entä jos minua ei olisi ollut?
Kaikki virheeni olisivat jääneet tekemättä. Vääriä tekoja ja sanoja ei olisi ollut. Samoin olisi kuitenkin jäänyt tapahtumatta kaikki se oikea ja hyvä, mitä olen tehnyt tai sanonut. Vai olisiko joku toinen tehnyt hyvät asiat puolestani? Varmasti, mutta eri tavalla.

Entä jos en voisi enää pyytää anteeksi tai saada anteeksi? Entä jos olen tehnyt vääriä ratkaisuja elämässäni? Entä jos sairastun? Entä jos Raamattu onkin totta? Entä jos Jeesus oikeasti elää ja kuulee rukouksia? Entä jos en löytäisi yhteyttä elävään Jumalaan? Entä jos en kelpaa? Tätä ”entä-jossittelua” voisi jatkaa loputtomasti eri aiheista menneisyyttä ja tulevaisuutta koskien.

Ajassa ei kuitenkaan voi matkustaa, ei menneisyyteen eikä tulevaisuuteen. Sellaista kyllä löytyy sarjakuvista ja tieteissarjoista, mutta totuus on aivan muuta. Emme voi tietää huomista, emme edes seuraavaa hetkeä. Vain tämä meneillään oleva hetki on todellisuutta. Ratkaisut on usein tehtävä reaaliajassa, tässä ja nyt.

Voimmekin kysyä ”entä nyt”? Elämän tärkeimmät asiat kannattaa panna järjestykseen.
Suhteemme Kaikkivaltiaaseen on ehdottomasti ykkösasia. ”Etsikää ensin Jumalaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan” neuvoo Jeesus (Matt. 6:33). Paavali jatkaa ”Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä.” (2. Kor. 6:2).

Jokainen meistä on tärkeä, Jumalan kuvaksi luotu, taideteos. ”Ihmeellisesti tehty” sanoo psalminkirjoittaja (139:14). Jokaisen elämällä on tarkoitus.

Entä jos aloittaisimme sillä, että katsoisimme itseämme peiliin ja sanoisimme: ”Olet arvokas, juuri nyt!”

                                                                                                                                                           Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 11.9.2020/ Merja Tuikkala