Huolta vailla

Heräsin eräänä aamuna sanoihin ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskasta tahtoaan niin kaikki muu teille siinä ohessa annetaan”. Nuo sanat olivat kirkkaana mielessäni. En edes muista kuka ne sanoi tai miksi ne sanottiin. Itse asiassa ajattelen, että ne olivat minulle viesti ylhäältä.

Tiedän kyllä, että kyseinen sananpaikka on osa Jeesuksen erityispuhetta Jumalan huolenpidosta. Ne löytyvät Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeista. Jeesus kertoo linnuista, jotka eivät kerää ruokaa aittoihin. Kuitenkin Taivaallinen Isä pitää niistä huolta. Hän kysyy ”Ettekö te ole paljon arvokkaampia kuin ne? Kuka teistä voi murehtimisella lisätä elämänsä pituutta?”  Hän kehottaa myös katsomaan kedon kukkia, joiden vaatetus voittaa Salomon pukuloiston. Vaatteistakaan ei tarvitse huolehtia.          

On eri asia huolehtia ja murehtia. Huolehdin asioista, jotka ovat vastuullani. Terve huoli saa minut toimimaan lähimmäisteni parhaaksi. Teen sen, minkä pystyn tekemään. Murehtiminen taas kuuluu sarjaan ”kuka voi lisätä elämänsä pituutta”. Siihenhän meistä kukaan ei pysty.

Minulla itselläni on taipumus huolehtia asioista, joihin en voi vaikuttaa. Tämä päivä ei riitä, vaan mietiskelen jo tulevaa. Eikä riitä oma elämä, huolehdin jo toistenkin elämää. Mieheni oikaisee minua usein sanoen ”Mitä sinä siitä huolehdit. Eihän se ole sinun asiasi.” Ja, hän on oikeassa, kuten yleensäkin on.

Kummallista, miksi on niin vaikeaa olla huolehtimatta. Joskus melkein kadehdin niitä, jotka osaavat elää huolettomasti. Tuntuu, että he elävät vain siinä hetkessä, mikä on meneillään. Näin tehdessään he varmasti ovatkin lähempänä sitä, millaisia meidän kaikkien tulisi olla. Jeesuksen opetushan jatkuu ”Älkää siis kantako huolta huomisesta, sillä huominen päivä pitää huolen itsestään. Kullekin päivälle riittää oma vaivansa.” (Mt. 6:34)

Hukkaamme helposti aikaamme ja voimiamme toissijaisista asioista huolehtimiseen. Jeesuksen puhe kohdistaa ajatuksemme siihen, mikä on tärkeintä: tuntea elävä Jumala ja olla Hänen huolenpitonsa kohteena. Pietari kiteyttää saman asian ytimekkäästi: ”heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen” (1. Pt 5:7)                                            

Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 6.10.2023/ Merja Tuikkala