Kertomus riittää

Tiesitkö, että suurin osa meistä omaksuu kertomuksen paremmin kerrottuna kuin luettuna?

Kun innostunut kertoja kertoo ilmein, elein ja äänenpainoin, muistamme kuulemamme paremmin kuin että olisimme vain lukeneet sen.

Olin viikko sitten mielenkiintoisella Kertomus riittää -kurssilla. Siellä opeteltiin innostavaa ja mukaansatempaavaa raamatunkerrontaa. Jo se, että kuuli tapahtuman useampaan kertaan, auttoi muistamaan sen. Lisäksi kertojan kysymykset ja pohdiskelut aiheesta saivat aivosolut aktivoitumaan yllättävän vilkkaasti.

Jospa voisinkin nyt kertoa sinulle Bartimeuksesta, joka kohtasi Jeesuksen Jerikon tiellä!

Saisit kuulla ääneni ja tehdä havaintoja liikkeistäni ja eleistäni. Kerron sen nyt kuitenkin näin:

Jeesus oli tulossa Jerikosta opetuslasten ja väkijoukon kanssa. Tien vieressä istui sokea kerjäläinen, Bartimeus. Kun hän kuuli, että Jeesus oli tulossa, hän alkoi huutaa: ”Jeesus, Daavidin poika, armahda minua!” Hänet yritettiin vaientaa, mutta hän huusi vielä enemmän: ”Daavidin poika, armahda minua!” Silloin Jeesus seisahtui ja sanoi: ”Kutsukaa hänet tänne.” Kutsun kuultuaan Bartimeus riensi heti Jeesuksen tykö. Tämä kysyi: ”Mitä tahdot, että minä sinulle tekisin?”, Bartimeus vastasi: ”Että saisin näköni jälleen”. Jeesus sanoi hänelle: ”Mene, uskosi on sinut pelastanut.” Ja kohta hän sai näkönsä ja seurasi Jeesusta. (Mr 10:46-52)

Nyt voisit itse kertoa tapahtumista sen, mitä muistat ja sen jälkeen kävisimme kertomuksen vielä yhdessä läpi. Näin tapahtumat alkaisivat elää aivan eri tavalla kuin vain kertalukaisulla.

Mennäänpä sitten sisälle kertomukseen. Paikalla oli paljon väkeä, kovasti hälinää ja sokea Bartimeus kerjäämässä. Olikohan mies kuullut aiemmin Jeesuksesta? Mistä hän tiesi, että Jeesus oli tulossa? Miten hän toimi? Olisiko hän voinut olla hiljaa eikä huutaa? Olisivatko toiset voineet auttaa häntä heti Jeesuksen tykö? Mitä siitä seurasi, että häntä kiellettiin huutamasta?

Kysymysten ja pohdintojen jälkeen, voimme päätyä siihen, että Bartimeus uskoi Jeesuksen olevan Messias. Hänet yritettiin vaientaa, mutta hän huusi niin paljon kuin jaksoi ja käytti sitä ainoaa hänellä olevaa tapaa tavoittaa Jeesus, auttaja. Voi sitä riemua, kun hän kuuli Jeesuksen kutsuvan häntä! Nyt hänen mahdollisuutensa oli tullut! Sokea kerjäläinen sai kuulla armahtavat sanat ”Mene, uskosi on sinut pelastanut!” Sokeasta tuli näkevä, niin fyysisesti kuin hengellisestikin.       

                                      Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 3.6.2022/ Merja Tuikkala