Liian hyvää ollakseen totta

Useille meistä on tuttua sähköpostin täyttyminen monenlaisilla mainoksilla ja toinen toistaan ihmeellisemmillä tarjouksilla. ”Sinut on valittu” ”Tilillesi on tehty talletus” ”Paketti odottaa sinua” jne. Täytyy vain kysyä, kuka uskoo näitä juttuja? Minulla ne ainakin painuvat suoraan roskakoriin. Syynä se, että ne ovat liian hyvää ollakseen totta.

Tästä sähköpostitulvasta mieleeni nousi ajatus ”liian helppoa ollakseen totta”. Muistin kertomuksen Naemanista, joka sairasti spitaalia. Hänen vaimollaan oli pieni palvelustyttö, joka sanoi: ”Jospa herrani menisi Samariassa asuvan profeetan luo. Tämä voisi vapauttaa hänet spitaalista.” Kun tästä kerrottiin Naemanille, hän lähti matkaan ja saapui profeetta Elisan talon eteen. Tämä lähetti hänen luokseen sananviejän ja käski sanoa: ”Mene ja peseydy seitsemän kertaa Jordanissa, ja sinä puhdistut.” Naeman vihastui neuvosta ja lähti pois. Hän sanoi luulleensa, että Elisa tulisi ulos, huutaisi Herraansa ja heiluttaisi kättä sairaan paikan päällä. Lisäksi hän ajatteli oman maansa virtojen olevan parempia kuin Israelin vedet. ”Enkö voisi yhtä hyvin peseytyä niissä tullakseni puhtaaksi?” Hän lähti raivoissaan tiehensä.
Myöhemmin Naemanin palvelijat kuitenkin suostuttelivat häntä vetoamalla siihen, että jos profeetta olisi käskenyt hänen tehdä jonkin vaikean tehtävän, eikö hän olisi tehnyt sitä. ”Saati sitten nyt, kun hän sanoi vain: `Peseydy ja puhdistu!`”
Niin Naeman sitten meni ja upottautui Jordaniin seitsemän kertaa Elisan sanan mukaan. Silloin hän puhdistui spitaalista ja antoi kunnian Jumalalle. (2. Kun. 5)

Kertomus Naemanista tuo eteemme kuvan tärkeilevästä sotaherrasta, joka tarvitsi kipeästi muutosta. Hän oli kuitenkin liian ylpeä taipumaan vaatimattoman Jumalan miehen yksinkertaiseen neuvoon. Onneksi hänellä oli viisaita palvelijoita, jotka ajattelivat hänen parastaan.

Uskoakseni moni kaipaa elämäänsä muutosta parempaan. Tämän hetkinen elämä ei tyydytä. On asioita ja tilanteita, joiden toivoisi olevan toisin.

Entä, olemmeko valmiita muutokseen vai ns. muutosvastaisia? Onko Raamatun opetus Jeesuksen muuttavasta voimasta liian helppoa ja hyvää ollakseen totta? Pitäisikö olla jotain erityisiä temppuja ja kommervenkkejä, jotta se tuntuisi uskottavalta?
Haluan suostutella kyselijöitä psalmin sanoilla ”Maistakaa ja katsokaa, kuinka Herra on hyvä!”(34:9) Neuvoni on: etsi Raamatustasi Johanneksen evankeliumi ja lue se ajatuksen kanssa avoimella sydämellä.

                                             Raahen Seutu ”Viikonlopuksi”  18.6.2021/ Merja Tuikkala