Luonnollista

Olethan pannut merkille, että luonnossa on lintujen kevätkonsertti meneillään. Aamuisilla kävelylenkeilläni pysähdyn usein kuuntelemaan lintujen viserrystä. Tuntuu, että sitä tulvii joka puolelta. Pakostakin on uteliaisuus herännyt ja olen halunnut tietää, mikä lintu minkäkin äänen takana on. Tässä eräänä päivänä välähti mieleeni, olisiko olemassa sovellus, joka kertoo laulajat. Pienen tutkimuksen jälkeen sellainen löytyikin. Nyt se on puhelimessani. Voin äänittää viserrykset ja saan pian tietää linnun nimen. Mahtavaa – ja innostavaa! Jos siis näet minut haahuilemassa jossakin puhelimeni kanssa, tiedät että olen bongailemassa linnunlauluja.

Katsokaa taivaan lintuja” sanoi Jeesus ”eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoisemmat kuin ne?” (Mt 6:26) Linnut laulavat meille Jumalan huolenpidosta. Jeesus kehottaa meitä ensimmäisenä etsimään Jumalan valtakuntaa ja Hänen tahtoaan. Sen ohessa meille annetaan kaikki muu tarpeellinen.

Kevät ja luonto innostavat minua kerta toisensa jälkeen muutenkin. Suuri ihmetyksen aiheeni on, miten pienestä ja vaatimattomasta siemenestä voi tunkeutua ulos uusi elämä. Miten siemen alkaa itää? Kuinka mittaamaton määrä erilaisia pieniä elämäpaketteja on ja niistä syntyy meille ihana kesäinen luonto! Niin, ja viljelijälle vilja.

Matteuksen evankeliumissa Jeesus opettaa taivasten valtakunnasta. Hän vertaa sitä siemenen kylvämiseen, kasvuun ja leikkaamiseen. Tutussa kylväjävertauksessa Jeesus paljastaa, että siemen on Jumalan sana. Se kylvetään ihmissydämiin, erilaisiin maaperiin. Olosuhteet ratkaisevat, itääkö siemen. Näinhän se luonnossakin on. Maaperän laatu, lämpö, valo ja kosteus ovat tärkeitä tekijöitä. Jos ne ovat sopivassa suhteessa toisiinsa, syntyy uutta elämää.

Näissä luontomietteissä voimme pysähtyä tutkimaan myös omaa sydämemme maaperää. Ovatko olosuhteet uskon itämiselle suotuisat? Onko se muheva ja hyvä vai onko se kovaksi tallattu, täynnä rikkaruohoja tai kenties vielä jäässä? Löytyykö sieltä siementä? Entä valo ja lämpö?

Haluan rohkaista meitä kaikkia sisimmän tutkimusmatkalle. Sen lopputuloksena voi olla, että siemen alkaa itää ja tuottaa hyvän sadon. Ei säikähdetä Jumalan rakkauden tuomaa lämpöä. Annetaan Kristuksen valaista sydämemme. Jää sulaa ja kostuttaa maan. Elämäämme koittaa kevät!

                                                                                                                                       Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 22.5.2020/ Merja Tuikkala