Silta

Ristikoiden harrastajana pistää usein silmään, kun sanan ”olettaa” kohdalle on kirjoitettava sana ”uskoa”. Ajatus sotii omaa ajatteluani vastaan. Mielestäni nämä sanat vastaavat toisiaan vain osittain, mutta eivät täysin. Voin nimittäin uskoa ja olettaa, että jokin asia on tietyllä tavalla. En kuitenkaan oleta, että Raamattu on totta ja Jumala on olemassa. ”Minä uskon, sen tähden minä puhun”, sanoo Paavalikin. Olen vakaasti samaa mieltä: minäkin uskon.

Vanha sananlasku puolestaan sanoo ”Luulo ei ole tiedon väärti”. Olen viime aikoina yrittänyt opetella sitä, että jos en tiedä jotain varmasti, pyrin jättämään asian ”Herran haltuun”. – Yleensähän täytämme meille tuntemattomat seikat omilla oletuksillamme. Myöhemmin saatamme huomata olleemme täysin väärässä. Asia oli aivan toisin kuin kuvittelimme. Oletus ei läheskään aina ole koko totuus.

Luin Manuel Rautalahden kirjan ”Valloittava evankeliumi”.  Erityisesti minua kosketti kirjoitus ”Radikaali risti”. Siinä Manuel pohdiskelee, miksi kristittyjen tunnus on juuri risti – miksi ei esim. seimi, kala tai sydän. Juuri risti kertoo meille kuitenkin Jumalan rakkaudesta vakuuttavimmin kuin mikään muu. Manuel lainaa William Templen kiteytystä: ”Ihmiset sanovat: Ei voi olla rakkauden Jumalaa, koska jos olisi ja hän katsoisi tätä maailmaa, hänen sydämensä särkyisi.” – ”Seurakunta osoittaa ristiä ja sanoo: Niin särkyikin. Jumala osoitti teollaan, että hänen rakkautensa ei ole vain kauniita sanoja, vaan äärimmäinen teko ihmisen pelastumiseksi. Risti teki Jeesuksesta Jeesuksen.”


Varmasti jokainen meistä on omassa elämässään kokenut sydämen särkymistä, enemmän tai vähemmän. Kuinka pahalta esimerkiksi tuntuukaan, että ihminen, johon luotti ja jonka luuli tuntevansa, toimiikin vastoin omaa käsitystämme hänestä. Rikkoutunutta ystävyyttä ja luottamusta on vaikea korjata. Mikään ei ole enää kuin ennen.

Meidän sydänsurumme ovat kuitenkin minimaalisia sen surun rinnalla, jota Isä Jumala kantoi. Hän halusi eheyttää suhteen ihmiseen ja rakentaa sillan synnin tuoman epäluottamuksen yli. Ja sen Hän teki.Tuo silta oli Jeesuksen risti.   

                                           Raahen Seutu ”Viikonlopuksi” 7.10.2022/ Merja Tuikkala